תביעה לפירוק שיתוף בנכס במסגרת הליך גירושין

חלוקת דירת מגורים או נכס נדל"ן אחר יכולה להציב אתגר משמעותי בפני בני זוג שמתכננים הליך גירושין.

עם זאת, אפשר להתייעץ עם עורך דין בשביל להגיש תביעה מסודרת ולהגדיל את הסיכוי לכך שבית המשפט יכיר בה

הליך גירושין מחייב חלוקה מחדש של הרכוש המשותף. אבל בעוד קל יחסית ליישם עיקרון כללי שקובע חלוקה שווה בשווה של כל הרכוש שנצבר במהלך הנישואין גם בלי קשר לשאלה על שם מי הוא רשום – זה הופך להיות מאוד מסובך עם נכסי נדל"ן. בנוסף, זו החלטה הרת גורל למשפחה.

מבחינה כלכלית, דירת מגורים היא בדרך כלל הנכס הכלכלי המשמעותי ביותר של בני הזוג. חוץ מזה, פירוק השותפות בדירת מגורים הוא בעל השלכות מיידיות. לכן, חשוב לגבש תביעה בצורה מסודרת ולדאוג לבסס את הטענות המרכזיות עם כמה שיותר נימוקים משכנעים.

 

מהי תביעה לפירוק שיתוף?

תביעה לפירוק שיתוף מוגשת כדי לפרק את השותפות בנכס. בישראל למשל כל אחד מבעלי הזכויות בנכס משותף יכול להגיש תביעה כזו, בכל עת ואפילו בלי סיבה מיוחדת. עם זאת, ברוב המקרים זה אכן קורה כחלק מהליכי גירושין.

הזכות לפירוק שיתוף היא זכות יסוד קניינית, אבל בתביעות גירושין צריך להתייעץ עם עורך דין שבקיא בדיני משפחה. אם מערבים מוקדם עו"ד גירושין, מגדילים את הסיכוי לכך שהתביעה תאושר על ידי בית המשפט ואף תענה על האינטרסים של בני הזוג.

 

מה שיקול הדעת של בית המשפט?

החוק מכיר בכך שפירוק שותפות בדירה במסגרת הליך גירושין שונה מפירוק שיתוף בנכס שהוא של שותפים עסקיים ולא בני זוג. לכן, לבית המשפט יש גם יותר שיקול דעת. בין היתר, בית המשפט רשאי לבחון בצורה רחבה את הנושא ולסקור את כלל הנסיבות.

מטרת העל היא לשקלל את זכויות הרכוש של הצדדים עם הצרכים של הילדים. בנוסף, צריך לבדוק אם יש הסכמה בין הצדדים על מכירת דירת המגורים המשותפת. במידה ואין הסכמה כזו, הצד שמעוניין במכירה יצטרך להגיש תביעה לבית משפט או לבית הדין הרבני.

 

האם אפשר לעכב פירוק שיתוף בדירת מגורים?

חוק המקרקעין קובע שגם אם בית המשפט כבר החליט לבצע פירוק שיתוף בדירה של בני זוג אבל גרים בה קטינים, אפשר לעכב את ההחלטה ואת חלוקת הפדיון עד שמוצאים להם סידור מגורים ראוי. כמו כן, החוק כולל תחת סידור מגורים ראוי גם את הילדים הקטינים וגם את ההורה המשמורן.

לסיכום, הנושא של תביעה לפירוק שיתוף בנכס במסגרת הליך גירושין מורכב מכפי שנהוג לחשוב כי הוא מערב בתוכו שיקולים אישיים, משפחתיים, רגשיים וכמובן כלכליים. בשביל להשלים את התהליך הזה בצורה מלאה וקצרה, יש צורך להתייעץ עם עו"ד גירושין שמכיר את התחום ובקיא בו.

 

בית דין

אולי יעניין אותך גם