איבחון פסיכודיאגנוסטי, הוא כלי המשמש פסיכולוגים, הנדרשים לתת הערכה של מבנה אישיות.
בין אם לצורך הערכת המסוכנות של עבריינים, או לצורך הערכת המסוגלות של הורים לטפל בילדיהם, מבחנים פסיכודיאגנוסטים הם כלי נפוץ ומקובל להתמודדות עם נושא מורכב זה,
אך כיצד הם מתבצעים וממה הם מורכבים?
מה קורה במהלך איבחון פסיכודיאגנוסטי?
- ראיון קליני – השלב הראשון בתהליך אבחון פסיכודיאגנוסטי, הוא ראיון אישי, מקיף, שבו המטפל מראיין את המטופל, כדי לאסוף מידע על העבר שלו, האופן בו התפתחה אישיותו, היסטוריה רפואית ומערכות יחסים קרובות. אם המטופל הוא ילד, חלק מהתהליך יהיה ראיון עם הוריו, או מבוגרים משמעותיים אחרים. הידע שרכש המטפל במהלך הראיון, ישמש אותו בהמשך ליצירת פרופיל אישיות אמין ככל האפשר של המטופל.
- תצפית התנהגותית – התצפית עשויה להתקיים בסביבה המוכרת והטבעית של המטופל, או בסביבה טיפולית ותפקידה להעניק תמונה טבעית ככל האפשר של התנהגות המטופל ביום יום, בתוך הסביבה המוכרת לו, אנשים, חפצים ורהיטים, ארונות בגדים במבצע, או כל רהיט מוכר אחר בבית.
- מבחנים – המטפל ינחה את המטופל בתוך מבחנים, המאפשרים כלי נוסף למדידה של רמת האינטליגנציה של המטופל, זיכרון וכישורים מוטוריים וגם תכונות אישיות שונות. מבחנים אלה נוצרו באמצעים מדעיים ומטרתם לדרג את המטופל בהשוואה למה שנחשב נורמה.
- דו”ח פסיכודיאגנוסטי – בתום תהליך האבחון, המטפל יחבר דו"ח, שבו יכללו הממצאים של המבדקים השונים ובו תהיה הערכה לגבי מצבו האישיותי, הרגשי והשכלי של המטופל. בדו"ח יצוין בין היתר, אם המטופל סובל מהפרעה אישיותית, בעיה בתפקוד האינטלקטואלי, גורמי מתח ודחק חברתיים, משפחתיים, או אחרים, רמת יכולת ההסתגלות שלו ועוד.
- לסיכום – המטפל יכלול בדו"ח המלצות לטיפול, בהתבסס על המסקנות שהתקבלו בעת איסוף המידע באמצעי האבחון השונים.
אילו עוד שימושים יש לאבחון פסיכודיאגנוסטי?
אבחון פסיכודיאגנוסטי יכול לשרת היטב את המטפלים במקרה של אדם הסובל מהפרעות שונות וזקוק לטיפול, אך משמש גם במקרים אחרים:
- לצורך בדיקת המצב הנפשי והערכה אישיותית של עבריין, או קורבן של פעילות פלילית, מה שעשוי להטות את הכף במקרה של תיק גירושין וקבלת משמורת על הילדים, הליכים לקבלת אפוטרופסות, או ערעור על צוואה.
- לצורך קביעה אם אדם כשיר נפשית לשמש בתפקידים בטחונים רגישים, או תפקידים שעשויים לגבות מחיר נפשי כבד.
- מוסדות להשכלה גבוהה – עושים גם הם שימוש בכלי זה לצורך הכוונה של סטודנטים לתחומים המתאימים להם.
לסיכום – כל היתרונות של איבחון פסיכודיאגנוסטי
אבחון פסיכודיאגנוסטי הוכח ככלי יעיל לצורך הערכת אישיות, אינטליגנציה ויכולות – בתחומים רבים של החיים ומטפלים העושים בו שימוש יכולים להקל על המטופל ועל עבודתם בכך שיישמו אותו ואת המסקנות וההמלצות הנובעות ממנו.
מטופלים, או נבדקים המופנים לאבחון כזה, יכולים לקבל מידע רב אודות עצמם ולהשתמש בו כדי לקדם ולשפר את חייהם, אך חשוב לזכור שאבחון פסיכודיאגנוסטי אינו שלם ללא הערכה פסיכיאטרית ואיסוך מידע נוסף – מבני המשפחה, מגורמי הרווחה ועוד.