מהו הסדר חוב?

הסדר חוב הוא הליך משפטי המאפשר לחייבים להגיע להסדר עם הנושים שלהם במטרה לפרוע את חובותיהם, תוך ויתור על חלק מהחוב או פריסת התשלומים על פני תקופה ארוכה יותר. מטרת ההסדר היא לאפשר לחייבים להשתקם כלכלית ולהמשיך בחיים תקינים, תוך מתן מענה הוגן גם לנושים.

 

מהם התנאים להסדר חוב?

על מנת להגיש בקשה להסדר חוב, על המבקש לעמוד במספר תנאים מצטברים. ראשית, עליו להוכיח כי הוא מצוי בחדלות פירעון – כלומר שאינו מסוגל לעמוד בהתחייבויותיו הכספיות ולשלם את חובותיו במועדם. שנית, סך כל החובות של המבקש אינו יכול לעלות על סך 2.5 מיליון ש"ח. מדובר בתקרה מקסימלית שנקבעה בחוק כדי לאפשר טיפול בתיק במסגרת הליך הסדר חוב.

בנוסף, ההליך אינו חל על חובות מזונות לבן/בת זוג או ילדים, וגם לא על חובות שמקורם בעבירה פלילית שביצע המבקש. מעבר לעמידה בתנאים אלו, על המבקש לפרט בבקשתו את כלל נכסיו וחובותיו ולצרף הצעה להסדר חוב המפרטת את הדרך שבה הוא מתכוון לפרוע את החוב לנושים על פני זמן. עורכת דין חדלות פירעון תדע לסייע ללקוחות במצב כספי זה.

הסדר חוב

מה הם שלבי ההליך?

הליך הסדר החוב מורכב ממספר שלבים עיקריים. תחילה יש להגיש את הבקשה לבית המשפט המוסמך לאזור מגורי המבקש. הבקשה צריכה לכלול פירוט מלא של נכסי המבקש, התחייבויותיו וחובותיו הקיימים, וכן הצעה ראשונית להסדר. בשלב הבא, בית המשפט ממנה מנהל הליך מוסמך אשר ילווה את תהליך הסדר החוב וינהל את משא ומתן בין החייב לבין נושיו.

מנהל ההליך אחראי לזמן אספת נושים בה יוצגו עיקרי הסדר המוצע והנושים יוכלו להתייחס ולהביע עמדתם. בהמשך מתקיים משא ומתן במטרה לגבש הסכמות בין הצדדים ולעצב הצעת הסדר מוסכמת. הסדר החוב טעון אישור של בית המשפט – רק לאחר אישור בית המשפט נכנס ההסדר לתוקף ומבוצע בהתאם לתנאים שסוכמו. במהלך תקופת ההסדר ולאחריה, מנהל ההליך מפקח על ביצוע ההסדר.

 

מהם היתרונות בהסדר חוב?

להסדר חוב ישנם מספר יתרונות בולטים הן עבור המבקש – המצוי בחובות, והן עבור הנושים. עבור החייב, הסדר החוב מהווה הזדמנות להתאושש ולשקם את מצבו הכלכלי. ההסדר נותן לו "אוויר לנשימה" ומאפשר הפחתה משמעותית של הלחץ הכלכלי עליו באמצעות דחייה או פריסה מחדש של החובות.

כמו כן, ההליך עשוי למנוע את הצורך בפשיטת רגל שיכולה לפגוע קשות ביכולתו של החייב להתאושש בעתיד. מנגד, עבור הנושים היתרון המרכזי הוא הבטחת תשלום של חלק ניכר מהחוב, גם אם באיחור ניכר או בשיעורי פירעון נמוכים יותר. בנוסף, ההליך חוסך מהנושים עלויות וזמן הכרוכים בניהול הליכים משפטיים ארוכים נגד החייב. הסדר החוב מהווה פשרה כואבת אך הכרחית עבור הנושים.

 

מה קורה אם החייב אינו עומד בהסדר?

אם החייב אינו עומד בתנאים של הסדר החוב שאושר וחדל לבצע תשלומים לנושיו, הדבר עלול לגרור השלכות חמורות עבורו. ראשית, הנושים רשאים במקרה כזה לפנות לבית המשפט ולבקש ביטול של ההסדר.

שנית, בית המשפט יכול להורות על חידוש ההליכים המשפטיים נגד החייב ואף לאשר צעדי הוצאה לפועל כגון עיקול חשבונות הבנק שלו, עיקול משכורתו או עיקול נכסים רשומים על שמו. מעבר לכך, אי-עמידה בהסדר עלולה להחזיר את החייב שוב למצב של חדלות פירעון, ובמקרים מסוימים אף להוביל לפשיטת רגל – דבר שיש לו השלכות קשות וארוכות טווח על יכולתו לשקם את מצבו הכלכלי.

חוֹב

אולי יעניין אותך גם