מה ההבדלים בין אפוטרופוס לבין ייפוי כוח מתמשך ?

מהו אפוטרופוס?

אפוטרופוס הוא אדם או עמותה הממונים על ידי בית המשפט להיות אחראיים לענייניו של פרט שאיבד את כישוריו ולא יכול לדאוג לעצמו. האפוטרופוס מחויב לפעול למען טובתו של אותו פרט עליו הוא אחראי. הורים לילדים קטינים, שלא מלאו להם 18 שנה, הם האפוטרופוסים הטבעיים של ילדיהם. אפוטרופוס לא נבחר על ידי הפרט שצריך שמשהו ינהל את ענייניו, אלא על ידי בית המשפט.

 

מה זה ייפוי כוח מתמשך?

ראשית חשוב להכיר שני מושגים –

הממנה

הוא הפרט שאיבד חלק מכישוריו, הוא ממנה אדם אחר שידאג לו בעת הצורך.

 

מיופה הכוח

הוא האדם אותו הממנה מינה כמי שידאג לו בעת הצורך.

ייפוי כוח הוא מסמך המפרט א ת כל רצונותיו של הממנה. מסמך זה נכתב כאשר הממנה מרגיש שהוא עלול לאבד את כישוריו, למשל אדם זקן שהזיכרון מתחיל לבגוד בו והוא רוצה שמשהו אחר ידאג לענייניו אם תהיה לו בעיה משמעותית של זיכרון.

 

מה היתרונות של ייפוי כוח ?

  1. מייפה הכוח נקבע על ידי הממנה בשעה שהוא כשיר לבחור בשביל עצמו מה נכון בעבורו, ולא בית המשפט קובע מי יהיה האפוטרופוס.
  2. בלי ייפוי כוח היה על המשפחה לבחור בעצמה מי יהיה האפוטרופוס, לעיתים זה הוביל לריבים פנימיים בשל חוסר הסכמה.
  3. הבירוקרטיה של תהליך בחירת האפוטרופוס הייתה בלתי נסבלת. לעומת זאת תהליך ייפוי הכוח נעשה תוך מספר ימים והעורך דין דואג לטפסים הנצרכים.
  4. לעיתים נעשה עיקוב בבחירת האפוטרופוס מסיבות שונות, וזה הביא לעיכוב בטיפול של הפרט שצריך שידאגו לו.
  5. חיסרון נוסף לעיכוב בבחירת האפוטרופוס היה חוסר יכולת של המשפחה של הפרט שאיבד את כישוריו להגיע לחשבון הבנק שלו בשביל לבצע בעבורו פעולות חיוניות, למשל טיפול רפואי. במקרים אלה חברי המשפחה הוציאו מכספם הפרטי את הסכום הדרוש וזה הביא לעוגמת נפש.

 

מי רשאי לערוך ייפוי כוח מתמשך?

כל תושב ישראל מעל גיל 18 שנמצא במצב תודעתי צלול ומבין את ההשלכות של התהליך הזה יכול להיות ממנה. כל תושב ישראל מעל גיל 18 יכול להיות מייפה כוח, אך ניתן להיות מייפה כוח של שושה אנשים מקסימום. כמו כן, מייפה כוח צריך להיות אדם שלא פשט את הרגל ולא עורך דין יפוי כוח מתמשך שלוקח חלק בתהליך ייפוי הכוח.

 

לסיכום 

תהליך ייפוי הכוח מאפשר נוחות גדולה יותר לאדם הפרטי שרוצה לבצע אותו ולבני משפחתו שצריכים לדאוג לו במקרה הצורך. באמצעות שיטה זו בני המשפחה בטוחים שהם מעניקים לאהובם את מבוקשו ונותנים למי שההוא בחר לטפל בענייניו. בנוסף, התהליך הבירוקרטי קצר ופשוט יותר מתהליך בחירת אפוטרופוס. רוצים לדעת יותר ? היכנסו לאתר של דגנית אלישיב, עורכת דין ומגשרת.

 

פטיש

אולי יעניין אותך גם