הבנת לוח השנה העברי: תאריכים וחגים מרכזיים

הלוח העברי הוא לוח ירחוני המשמש את העם היהודי לקביעת מועדי החגים הדתיים שלו. זהו לוח שנה ייחודי המבוסס על מחזורי הירח והשמש, והוא נמצא בשימוש כבר אלפי שנים. במאמר זה נחקור את התאריכים והחגים העיקריים בלוח השנה העברי.

 

מבוא ללוח השנה העברי

הלוח העברי מבוסס על מחזור הירח, שאורכו כ-29.5 ימים. משמעות הדבר היא שכל חודש בלוח העברי מתחיל במראה הירח החדש. אולם הלוח העברי הוא גם לוח שמש, כלומר הוא לוקח בחשבון את מיקומה של השמש בשמים. זה מושג על ידי הוספת חודש נוסף, המכונה אדר ב', ללוח השנה בשנים מסוימות.

הלוח העברי מחולק ל-12 חודשים, כל אחד עם 29 או 30 ימים. החודשים נקראים על שם השמות הבבליים שהיו בשימוש בתקופת גלות בבל. החודשים הם:

  1. ניסן
  2. אייר
  3. סיון
  4. תמוז
  5. אב
  6. אלול
  7. תשרי
  8. חשוון
  9. כסלו
  10. טבת
  11. שבט
  12. אדר

מבוא ללוח השנה העברי

תאריכים וחגים מרכזיים בלוח השנה העברי

1. ראש השנה

ראש השנה הוא ראש השנה היהודי והוא נחגג בימים הראשון והשני של חודש תשרי. זהו זמן להתבוננות והתבוננות פנימה, ונהוג להגיע לשירותי בית הכנסת ולשמוע את תקיעת השופר (קרן איל חלולה). ראש השנה מציין את תחילת הימים הנוראים, המגיעים לשיאם עם יום הכיפורים.

2. יום כיפור

יום הכיפורים הוא יום הכיפורים והוא נחשב ליום הקדוש ביותר בשנה היהודית. הוא מתקיים ביום י' בתשרי והוא יום של צום, תפילה ותשובה. הוא האמין כי ביום זה, אלוהים חותם את גורלו של כל אדם עבור השנה הקרובה.

3. סוכות

סוכות הוא חג בן שבעה ימים שמתחיל ב-15 בתשרי. זה הזמן להנציח את 40 השנים שבהן בילו בני ישראל בשיטוטים במדבר לאחר יציאתם ממצרים. בחג הסוכות נוהגים לבנות סוכה (דירת ארעי) ולאכול בה את כל הסעודות. החג מסתיים בשמחת תורה, חגיגת סיום המחזור השנתי של קריאת התורה.

4. חנוכה

חנוכה הוא חג בן שמונה ימים שמתחיל ביום ה-25 בחודש כסלו. הוא מנציח את חנוכתו מחדש של בית המקדש בירושלים לאחר חילולו על ידי היוונים. בחג החנוכה נהוג להדליק חנוכייה (מנורה בת תשעה ענפים) ולאכול מאכלים המטוגנים בשמן, כמו לטקס (לביבות תפוחי אדמה) וסופגניות (סופגניות ג'לי).

5. ט"ו בשבט

ט"ו בשבט הוא ראש השנה לעצים והוא נחגג ביום ה-15 של חודש שבט. זה הזמן לחשוב על הסביבה ולנטוע עצים. כמו כן נהוג לאכול פירות הגדלים על עצים כמו תאנים, רימונים ותמרים.

6. פורים

פורים הוא חג משמח החוגג את הצלת העם היהודי מהמן הרשע שזמם להשמידו. הוא נחגג ביום י"ד של חודש אדר ומצוין בקריאת מגילת אסתר, מתן מתנות לחברים ולמשפחה ואכילת סעודה חגיגית.

7. פסח

פסח הוא חג בן שמונה ימים המנציח את יציאת מצרים. היא מתחילה ביום ה-15 של חודש ניסן ומציינת את הסדר, סעודה חגיגית הכוללת חידוש של סיפור יציאת מצרים. בפסח אסור לאכול מחמצת, ובמקום זה אוכלים מצה.

8. שבועות

חג שבועות הוא חג בן יומיים המציין את מתן תורה בהר סיני. הוא נחגג בימים ו' ו-ז' של חודש סיון ומצוין בקריאת עשרת הדברות ובאכילת מאכלי חלב.

תאריכים וחגים מרכזיים בלוח השנה העברי

טבלת התאריכים והחגים העיקריים של הלוח העברי:

חג תאריך תיאור
ראש השנה א-ב תשרי ראש השנה היהודי
יום כיפור י' תשרי יום הכיפורים
סוכות 15-21 תשרי חג שמחת תורה
חנוכה כ"ה כסלו-ב טבת פסטיבל האורות
ט"ו בשבט 15 שבט שנה חדשה לעצים
פורים י"ד באדר פסטיבל תחפושות
פסח 15-22 ניסן חג החירות
שבועות 6-7 סיון חג מתן תורה

 

סיכום

הלוח העברי הוא לוח שנה ייחודי המבוסס על מחזורי הירח והשמש. הוא משמש את העם היהודי כדי לקבוע את תאריכי החגים הדתיים שלו. התאריכים והחגים העיקריים בלוח העברי כוללים את ראש השנה, יום כיפור, סוכות, חנוכה, ט"ו בשבט, פורים, פסח ושבועות. לכל חג יש מנהגים ומסורות משלו, אך כולם משמשים לחבר את העם היהודי להיסטוריה שלו ולאמונתו.

הבנת לוח השנה העברי תאריכים וחגים מרכזיים

אולי יעניין אותך גם