מאז משבר הקורונה אנחנו רואים עלייה משמעותית במספר הקורסים הדיגיטליים שזמינים לנו. כיום אפשר ללמוד כל דבר שאנחנו רוצים באונליין, בין שמדובר על לימודי מקצוע חדש או על הרחבת הדעת במגוון תחומים. אנחנו רוצים לדבר על טרנד שזוכה לפופולריות רבה שלא פוחתת גם כאשר הנגיף נעשה חלק רגיל מחיינו – לימודי ערבית אונליין. יצאנו לבדוק האם כדאי ללמוד ערבית בקורס מקוון או שמה עדיף ללכת לבית ספר באופן פיזי.
במשך שנים רבות לימודי ערבית היו נחלת מערכת החינוך בלבד והישראלים המעטים שלמדו ערבית עשו זאת כדי להתגייס ליחידת מודיעין כזו או אחרת. אפשר לדבר רבות על הבעיות בלימודי הערבית שמוצעים על ידי מערכת החינוך, ורבות כבר דובר בנושא, אך כיום אנחנו רואים יותר ויותר ישראלים בוגרים שבוחרים להשקיע מזמנם וללמוד ערבית.
מה שהחל כטרנד תל אביבי הפך מהר מאוד לפופולרי בקרב הציבור הישראלי בכללותו וכיום אפשר למצוא עשרות בתי ספר ללימוד ערבית שמציעים קורסים באונליין ובמציאות. בתוך העושר וההיצע של לימודי הערבית באונליין קיים בית ספר אחד שבולט בראש ונחשב למוביל – "המדרשה לערבית וביטחון" ( למידע נוסף >>> ).
פנינו למר רונן דוד העומד בראש המדרשה וכחלק מעיסוקיו הרבים הוא גם סייע לשחקני 'פאודה' בדיוק ובאמינות הערבית שבלשונם בעת צילומי הסדרה המצליחה, וביקשנו ממנו שימנה בעבורנו את היתרונות ואת החסרונות של ללמוד ערבית באונליין ולהלן תשובותיו.
מה הופך את לימודי הערבית באונליין למוצלחים כל כך?
"לימודי ערבית באונליין מוצלחים קודם כול בזכות האנשים שמעבירים את הקורס. לא כל הקורסים באונליין שווים זה לזה וכל אחד שם דגש על פן אחר של השפה הערבית. הדבר שהופך את לימודי הערבית באונליין למוצלחים בעיניי הוא האפשרות להעביר לתלמידים חומרים דיגיטליים ואינטראקטיביים בצורה מיידית וכחלק בלתי נפרד מהקורס.
מבחינה פדגוגית, למידה שנעשית באמצעות אמצעים חווייתיים ובאמצעות ריגושים מצליחה לחדור בצורה טובה יותר ומאפשרת לתלמיד לא רק לשנן את החומר, אלא ממש להפנים אותו ולהבין אותו.
כך למשל כשאנחנו רוצים להעשיר את אוצר המילים של התלמידים וללמד אותם ביטויים חדשים, אנחנו לא רק שולחים להם רשימה מילונית של מילים והתרגום שלהם, אנחנו מצרפים לכך סרטונים וקטעי מוסיקה כדי שהצליל והמכלול של המילה ייכנסו לתודעה וכך הם גם יישארו שם."
"לימודי ערבית באונליין מצליחים גם לחבר בין אנשים בצורה בלתי נגישה. אין יותר את התירוץ של ירד גשם ולא יכולתי להגיע לשיעור, השיעור נמצא במחשב הפרטי ולא באמת צריך לצאת מהמיטה כדי להגיע אליו. השחרור הזה מכבלי הבלת"מים הוא אחד מהיתרונות המרכזיים שיש לקורסים המקוונים, אנשים יודעים שהם יכולים להתכוונן טוב יותר ולהבטיח שהם לא יפספסו שיעורים ולכן גם הביקוש גובר לקורסים אלו.
אבל עוד דבר שחשוב להגיד זה שהקורסים ללימודי ערבית באונליין מאפשרים להרחיב את מעגל המרצים ולהביא לתלמידים מכלול של דיאלקטים ומבטאים כדי להרחיב את ההבנה שלהם בהבדלים בין סוגי הערבית השונים. כמובן שאפשר לעשות זאת גם בצורה לא מקוונת, אבל קורס אונליין מקל גם על המרצה להגיע וכך אפשר להביא אנשים שלא בהכרח גרים בארץ".
ומה הסיבות שבגינן ללמוד ערבית באונליין זו לאו דווקא הבחירה המושלמת?
"גם במסגרת החסרונות של ללמוד ערבית באונליין אפשר למנות כמה סיבות, אבל אני חושב שהסיבה המרכזית והחשובה ביותר היא החשיבות של המגע האנושי. אי אפשר להשוות לימודים בשיעור פיזי שמתקיים כולו בערבית עם מורה שדובר ערבית כשפת אם לקורס מקוון שבו התלמיד נשאר בסביבה המוגנת שלו ורק שומע את הדברים.
כמובן שבקורסים המקוונים אפשר למצוא פתרונות ושילובים שיאפשרו לתלמיד את החוויה השלמה, אבל זה דבר שבית הספר עצמו צריך לשים עליו דגש. עוד חיסרון שיכול להיות לקורסים באונליין זה הסחות הדעת. כשאנחנו מגיעים לכיתה אנחנו שמים מאחורה את כל שאר הדברים ומאפשרים לעצמנו להתרכז בשיעור, אין לנו הסחות דעת ואין דברים אחרים שיצוצו פתאום.
אבל קורס מקוון הוא מתכון לבעיות בעבור מי שסובלים מקשיי ריכוז בעיקר, אך לא בהכרח. כל כמה זמן יכולה לקפוץ הודעה במייל, או שפשוט נסתכל על הפלאפון שמונח לידינו ונתחיל לבדוק מה חדש בפייסבוק". אז מה אתם אומרים? אתם מעדיפים ללמוד באונליין או פנים אל מול פנים?