קיימים מגוון סוגי פטור משירות צבאי בצה"ל, המיועדים לחיילים הנמצאים בנסיבות חיים שונות. תהליך קבלת הפטור ומשך הזמן הדרוש להשלמתו תלויים בסוג הפטור המבוקש. לעיתים, התהליך עלול להיות מורכב, ממושך ומתסכל. אך בעזרת הנחיה נכונה וליווי צמוד של עורך דין מנוסה, ניתן להקל משמעותית על תהליך השגת הפטור ולהגיע לתוצאה הרצויה ביעילות ובמהירות האפשרית.
פטור על רקע דת ואידיאולוגיה
חיילים המעוניינים לקבל שחרור מוקדם מהצבא בשל אמונות דתיות או ערכים אידיאולוגיים יכולים לפנות בבקשה לפטור משירות. במהלך השירות הצבאי, ייתכן שחייל יפתח השקפת עולם פציפיסטית, יסתייג משימוש בנשק או יעבור תהליך של חזרה בתשובה. כאשר עקרונותיו של החייל מגיעים לנקודת סתירה בלתי נסבלת עם הדרישות הצבאיות, הוא רשאי להגיש בקשה לפטור מטעמי מצפון.
בנוסף, השגת פטור מהצבא מסיבות אידיאולוגיות דורשת הגשת מכתב מנומק וחתום על ידי החייל, המפרט את נסיבותיו האישיות. בעקבות המכתב, יוזמן החייל לראיון או דיון בפני ועדה מיוחדת. על אף הקשיים שמערים הצבא, ניתן להשיג פטור מסוג זה במקרים המתאימים. זקוקים לסיוע וליווי מקצועי לכל אורך התהליך המורכב? הליך שחרור מהצבא בעזרת המסייעת יחסוך לכם זמן, מאמצים ותסכול רב.
התמודדות עם קשיים כלכליים
פטור נוסף שניתן לקבל הוא על רקע מצוקה כלכלית קיצונית במשפחת החייל, המחייבת את נוכחותו בבית לצורך התפקוד השוטף. לא מדובר בקשיים כלכליים שכיחים, כמו הכנסה נמוכה, הורים גרושים או מעמד של בן יחיד, אלא במצבים חריגים. דוגמאות לכך הן הורים חקלאים התלויים בעבודת ילדיהם, הורים עם מוגבלויות או מחלות כרוניות הזקוקים לעזרה קבועה, או אובדן של קרוב משפחה. במקרים יוצאי דופן אלו, ניתן פטור לחייל כחריג. גם כאן, כדאי להסתייע בעורך דין צבאי, שכן מדובר בהליך פרטני שאינו שגרתי.
נשים הריוניות או נשואות
חיילת שנכנסה להיריון בעת השירות הסדיר יכולה לפנות למפקד הישיר, לעובדת סוציאלית או למרכז מהו"ת (מרכז התמודדות ותמיכה) באגף כוח אדם לקבלת הכוונה וסיוע. לאחר הייעוץ וההנחיה, החיילת תופנה לבקו"ם לשחרור מואץ תוך 3 ימים, כאשר סיבת השחרור תירשם כ"רפואית" על מנת לשמור על חיסיון רפואי.
בנוסף, חיילת שנישאה במהלך השירות הסדיר ורשומה כנשואה במשרד הפנים זכאית אף היא לפטור משירות צבאי. על מנת לממש את הפטור, על החיילת להגיש לרשויות הצבא את המסמכים המעידים על נישואיה. הפטור ייכנס לתוקף ללא עיכובים מיותרים עם הגשת המסמכים.
לסיכום
תהליך השחרור המוקדם מהצבא הוא מורכב ומאתגר לרוב. ככל שהחייל פועל להשגת הפטור בשלב מוקדם יותר, עוד לפני הגיוס, כך גדלים סיכוייו להצלחה ומתקצר משך התהליך. יחד עם זאת, גם חיילים בשירות פעיל יכולים לקבל שחרור מוקדם במרבית המקרים המצדיקים זאת. בכל מקרה, נכון יהיה להיעזר בליווי מקצועי של עורך דין צבאי, שמכיר את המערכת ויודע להתמודד עם המורכבות הבירוקרטית הצבאית.