הכתובה היא למעשה שטר חוזי שכולל השלכות משפטיות הן עבור הבעל והן עבור האישה. תביעת הכתובה מתרחשת לאור זכאותה של האישה לבוא בדרישות כאשר בני הזוג מחליטים על גירושין (או כאשר מתרחשת חלילה פטירה של הבעל), אך חשוב לעמוד על השלבים השונים כדי לבצע את התהליך בצורה נכונה ולהטיב עם האישה התובעת ככל האפשר.
מתי תתאפשר תביעת כתובה?
במסורת היהודית נהוג להתייחס לשטר הכתובה כחוזה מנע, שאמור להרתיע את הבעל מלהתגרש "סתם כך", בייחוד משום שמדובר בסכום כספי מכובד ובהתחייבות שנחתמה מול עדים רבים. ועם זאת, כאשר מתגרשים הבעל והאישה, רק במקרים מאוד מסוימים היא תקבל את מלוא הסכום שנחתם בכתובה כאשר נוהג מקובל נוסף בבתי הדין הרבניים הוא שאישה תוותר על כתובתה בתמורה למתן הגט עבורה.
מכיוון ששטר הכתובה מספק מעין הגנה לזכויותיה של האישה במקרה של גירושין, אם הבעל מגיש תביעה שאין לה לכאורה נימוק מוצדק (כלומר – מעוניין להתגרש שלא כתוצאה מסיבה מאוד משמעותית) האישה תוכל לתבוע את הכתובה ממנו דרך בית הדין הרבני.
בדיקת הליקויים בכתובה
לפני שפותחים בתהליך התביעה, מומלץ להעביר את הכתובה הקיימת לבדיקת ליקויים או פגמים אפשריים (מבנה הכתובה, ערבויות, התחייבויות, חתימות, ניתוח שפת הכתובה ועוד), לפיהם יהיה ניתן לקבל תמונה טובה יותר לגבי האפשרות לתבוע אותה בבית הדין הרבני ולהימנע מתסכול ועוגמת נפש מיותרים. כמובן שהבעל עשוי להתחמק מחובתו לכתובה על ידי טענה לפגמים שאיתר בכתובה מטעמו ולכן מומלץ להקדים תרופה למכה ולהצטייד בחוות דעת מוסמכת שאיננה עולה הרבה ולכן עשויה להשתלם מאוד.
בדיקת סכומי התשלום
עם סיום בדיקת הליקויים, תתבצע בדיקה לגבי חובת מזונות אישה שהוגדרו בכתובה, את סכום הכתובה והתוספת ואת הנדוניה והתוספת לגביה. רק אם הבדיקה מסתיימת ללא כל פגם, יהיה אפשר להמשיך הלאה לשלב התביעה שלה בבית הדין הרבני.
הגשת התביעה והנימוקים האפשריים לה
זהו השלב שבו עדיפה חוכמה על פני הצדק, משום שניסיונות להגיע לשלום בית מול הבעל עשויים להגדיל את הסיכויים לקבל את הכתובה בסופו של דבר. גם הימנעות מעזיבת הבית שלא מסיבה מוצדקת תטיב עם הסיכויים וגם התגלות של נסיבות רפואיות ומחלות שונות שלא היו ידועות לפני הנישואין, כמו למשל בעיה בתפקוד המיני. אם בית הדין הרבני יראה בעין יפה את רצונה הטוב של האישה להביא לשלום בית או לשמר את היחסים, סביר להניח שבסופו של דבר הוא יורה על מתן הכתובה והפיצוי הכספי האמור בה.
האם להתגרש ורק אז לתבוע את הכתובה? לא בטוח
לאור הדחייה של כתובות רבות או הדיון בהן רק לאחר שניתן הגט, נשים רבות מאמינות שקודם כל עליהן להתגרש ורק לאחר מכן לפתוח בתהליך של תביעת כתובה. אלא שלעתים מומלץ דווקא לכרוך את קבלת הגט בתביעת הכתובה, בייחוד אם התנהגות הבעל מעידה על סירובו העתידי לשלם. את השלבים המדויקים לתביעה רצוי להתוות רק מול עורך דין מנוסה מאוד בדיני משפחה, שיסייע לקבלת מלוא הזכויות כחוק.